Zand.News – En lille autonom polarbåd i det Arktiske Ocean skal logge data, som skal forsyne os med væsentligt bedre klimamodeller.
Ved at måle vanddybde, saltindhold og strømningsforhold i det Arktiske Ocean kan den lille autonome båd skaffe data, der kan forsyne os med væsentligt bedre klimamodeller. Det skriver Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse.
Skal hjælpe forskere med at udvikle klimamodeller
Det hele startede som en god idé og et studieprojekt på Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet. Et halvt år senere er det blevet til en vellykket forskningsekspedition til Ishavet, en videnskabelig publikation og nye data fra det kolde hav.
Fire studerende har bygget en autonom båd med teknisk udstyr til at logge informationer om dybde, strømninger, temperatur, saltindhold i vandet hvert eneste sekund.
Tilsammen udgør disse data noget nær en guldgrube af viden, som klimaforskere kan bruge til blandt andet at bestemme andelen af smeltevand fra is i havet og dets evne til at optage CO2 fra luften.
»Den her båd er en fantastisk teknologisk opfindelse, som kan hjælpe forskere i deres arbejde med at lave klimamodeller og med at forstå effekterne af den globale opvarmning,« siger Claus Melvad, der er ingeniørdocent ved Ingeniørhøjskolen Aarhus Universitet.
De studerende har udviklet båden i tæt samarbejde med Arctic Research Centre ved Aarhus Universitet.
Den lille båd giver baghjul til store forskningsskibe
Formålet med båden, som i øvrigt har fået navnet ARCAB (Arctic Research Center Autonomous Boat), er at give klimaforskerne ny viden om det kolde hav.
»Båden er designet til at indsamle data af en meget høj kvalitet og i meget store mængder uden at forstyrre målingerne på den måde som større bemandede skibe gør. Vores håb er, at vi på den måde bedre kan forstå det arktiske økosystem, som er en væsentlig spiller i klimaforandringerne,« siger Mathias Skovby, som er diplomingeniørstuderende ved universitet.
Han har sammen med sine studiekammerat Simon Sejer Pedersen, Lasse Vesterled og Alexander Fürsterling designet og konstrueret den autonome båd. Den er på størrelse med en lille kuffert, er fremstillet i glasfiber og designet til at klare de barske arktiske forhold.
»Indtil i dag har forskerne gennemført deres ekspeditioner på store skibe, hvor de har stukket forskelligt måleudstyr ned i havet. Det er klart, at det er en dataindsamlingsform med store begrænsninger. Det er dyrt og tidskrævende, og så er det umuligt at komme tæt på isbjergene eller ind i de små fjorde på lavt vand. Med ARCAB løser vi det problem,« siger Lasse Vesterled.
De fire diplomingeniørstuderende fra Aarhus Universitet har med ARCAB vundet Engineering Impact Award i verdens største konkurrence i robotdesign.
Kunsten at få båden til at sejle lige i vind og bølger
ARCAB sejler efter foruddefinerede GPS-koordinater, men er samtidig forsynet med et lidarsystem, som gør den i stand til at undvige forhindringer i vandet som isbjerge, skibe eller bøjer.
Elektronikken, der styrer ARCAB, er pakket i en vandtæt kasse på det lille dæk, og motorcontrolleren er placeret i skroget, som køles ned af det kolde vand gennem en aluminiumsfinne.
Læs den videnskabelige publikation på: sciencedirect.com.
Det lyder simpelt, men den ingeniørmæssige opgave er en af de mere avancerede af slagsen, forklarer Alexander Fürsterling:
»Det maskintekniske design er ret komplekst og rent programmeringsmæssigt har det været en udfordring at få båden til at holde en konstant hastighed og følge den planlagte rute, når der er vind, bølger og isbjerge der modarbejder.«
Øverst: Fire diplomingeniørstuderende har designet, konstrueret og programmeret en autonom polarbåd. (Foto: Lasse Vesterled). PM/rk.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.