Kinesiske kokke udsat for systematisk menneskehandel

(Artiklen er udgivet for omkring 5 år siden).

Zand.News – Restaurantejere i byer såsom Slagelse, Ringsted og Køge med flere blev politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke i deres restauranter.

Hundredvis af kinesiske kokke arbejder 80 timer om ugen for en timeløn på helt ned til 20 kroner. De kinesiske kokke, der arbejder på ulovlige vilkår, findes i sushi- og Kina-restauranter over hele landet.

Restaurantejere i byer (eller kommuner? Red.) såsom Slagelse, Ringsted, Køge, Varde, Grindsted, Hillerød, Helsingør, Grenå og Holstebro blev politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke i deres restauranter. Det skriver Fagbladet 3F.

Skal måske betale 100.000 kroner eller mere for at få jobbet

Kokke fra Kina bliver udnyttet på sushi- og Kina-restauranter over hele Danmark under forhold, som de danske myndigheder mistænker for at være “systematisk menneskehandel”.

Hundredvis af kinesiske kokke kommer til Danmark for at arbejde gennem den såkaldte beløbsordning. Ordningen går ud på, at borgere uden for EU kun kan få arbejdstilladelse i Danmark, hvis arbejdsgiveren giver dem over 35.582 kroner i månedsløn.

Men sushirestauranter og kinesiske spisesteder over hele landet misbruger angiveligt ordningen til at ansætte kinesiske kokke. Det sker ved, at kokkene typisk arbejder over 12 timer om dagen og blot har en eller to fridage om måneden.

Kokkene modtager 7-9.000 kroner om måneden efter skat, hvilket svarer til en timeløn på 20-25 kroner.

Dertil kommer, at kokken kan blive udsat for at skulle betale 100.000 kroner for at få jobbet i Danmark. I et enkelt tilfælde fra en konkret politisag var prisen for et job i Danmark over 300.000 kroner. Det skriver Fagbladet 3F.

Der kan være tale om “menneskehandel til tvangsarbejde”

Fagbladet 3F har opsøgt kinesiske kokke, har talt med kilder i det kinesiske restaurationsmiljø og har fået aktindsigt i flere centrale dokumenter fra Styrelsen for International Rekruttering og Integration (SIRI) og politiet.

I aktindsigten fra SIRI fremgår det, at SIRI mistænker, at der foregår “systematisk snyd med opholdstilladelser på beløbsordningen af kinesiske statsborgere i restaurationsbranchen samt deres medfølgende familiemedlemmer”, og at der kan være tale om “menneskehandel til tvangsarbejde”.

Rigspolitiets Nationale Efterforskningscenter (NEC), som tager sig af landsdækkende organiseret kriminalitet, mener også, at der er tale om ulovlig aktivitet.

»Vi kan se, at der tegner sig et billede på dette område af ulovlig aktivitet i flere kinesiske restauranter rundt omkring i landet,« skriver Rigspolitiet til Fagbladet 3F.

Noget forbandet svineri og det ligner organiseret kriminalitet

Beløbsordningens mindsteløn på 35.582 kroner er en usædvanlig høj løn for en kok, da en typisk kok tjener 26.765 kroner inklusive pension og feriepenge om måneden.

»Allerede der burde alarmklokkerne ringe,« siger Katia Østergaard, direktør i brancheorganisationen for hoteller og restauranter i Danmark, Horesta, til Fagbladet 3F.

Det fremgår af Fagbladet 3F’s aktindsigt hos SIRI, at restaurantejere i byer såsom Slagelse, Ringsted, Køge, Varde, Grindsted, Hillerød, Helsingør, Grenå og Holstebro blev politianmeldt i 2018 og 2019 for at udnytte kinesiske kokke på beløbsordningen.

Udlændinge- og Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) mener, at det er svineri og ligner organiseret kriminalitet

»Det her er udnyttelse af mennesker. Jeg synes, det er noget forbandet svineri og det ligner mest af alt organiseret kriminalitet. Det er på alle tænkelige måder noget, der gør mig vred og rasende,« siger ministeren til Fagbladet 3F.

Ministeren vil nu bede om en redegørelse fra SIRI.

Øverst: Genrefoto. (Foto: Free-Photos / Pixabay). RK/rk.

This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.