Zand.News – LEGO vil erstatte det nuværende Lego-plastikmateriale med et holdbart, bæredygtigt alternativ i 2030.
Et forskningsprojekt ved Aarhus Universitet har kortlagt nedbrydningsmekanismen for det, der kan blive fremtidens plastikmaterialer.
Det gør det blandt andet lettere at introducere bæredygtige plastmaterialer til for eksempel Legoklodser. Det skriver Aarhus Universitet: Science and Technology i en pressemeddelelse.
Grønt LEGO skal være lige så solidt som det gamle
Forskere fra forskningsgruppen Plastic and Polymer Engineering ved Institut for Ingeniørvidenskab, Aarhus Universitet, har i samarbejde med LEGO Group i et nyt projekt kortlagt den præcise nedbrydningsmekaniske for en gruppe plastmaterialer, der har et bæredygtigt potentiale som fremtidens højværdi plastiklegetøj.
Konklusionen er, at hverken vand, ilt, barnesavl, barnesved eller andre mekanismer nedbryder plasten. Den nye, bæredygtige plast nedbrydes udelukkende som følge af såkaldt fysisk ældning, hvilket eksempelvis kan komme fra varmepåvirkning.
Det baner dermed vejen for grønnere Legoklodser, som er ambitionen for den globale legetøjskoncern, der ønsker at erstatte de nuværende plastikmaterialer med et holdbart, bæredygtigt alternativ i 2030.
»Vi har nu kortlagt nedbrydningsmekanismen for en gruppe af grønne polymerer, som kan bruges i plastiklegetøj i dag,« siger kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen, som er førsteforfatter på forskningsprojektet, og fortsætter:
»Matchet med brugernes forbrugscyklus kan vi nu således forudsige, hvor lang tid det tager at nedbryde materialet i en sådan grad, at kvaliteten ikke længere lever op til kravene. Legoklodser har vist sig at holde helt vildt godt, og meningen er, at nye klodser af nye, bæredygtige og grønne materialer skal holde lige så godt.«
Stort screeningsarbejde af forskellige typer plastik
»Lige nu bliver der lavet et meget stort screeningsarbejde for at finde ud af, hvilke typer plastik vi kan bruge fremadrettet. Når vi kender hovedmekanismerne i nedbrydningen af de forskellige typer polymerer, kan vi meget hurtigere gå ind og screene nye plastiktyper,« siger Emil Andersen.
Emil Anders fortæller videre, at man på baggrund af de nye opdagelser kan forudsige livstiden for Legoklodser tusindvis af år frem i tiden.
»Plasten kompakteres (sammentrykkes, red.) en smule med tiden, således at densiteten (tætheden, red.) forøges med cirka 1 procent. Det betyder, at plasten over lang tid kan blive sprød,« forklarer han.
LEGO-koncernen lancerede i 2018 sine første produkter af plastik lavet af sukkerrør som led i en større 2030-plan, der skal føre til, at samtlige kerneprodukter inklusive emballage bliver produceret af bæredygtig plast. Planen blev startet op i 2015, og LEGO afsatte en milliard kroner til udviklingen af nye plastprodukter, der holder lige så godt som de gamle.
Legoklodser skal være både bæredygtige og holdbare
»Formålet med projektet er at gøre fremtidens Legoklodser bæredygtige – enten ved at bruge genbrugsplast eller biobaseret plast, som eksempelvis sukkerrør,« siger Emil Andersen og fortsætter:
»Men det er en “non-negotiable characteristic”, at fremtidens Legoklodser skal holde lige så godt som fortidens. Derfor er der ikke tale om, at klodserne skal være bionedbrydelige. Det er holdbare, højkvalitets produkter, som skal holde og kunne levere mange års gode legeoplevelser.«
Øverst: Kemiingeniør og ph.d.-studerende Emil Andersen, lektor ved institut for ingeniørvidenskab Mogens Hinge og senior projektleder ved LEGO René Mikkelsen. (Foto: Søren Kjeldgaard). PM/rk.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.