Zand.News – Tre af ni testede plastikfigurer fra Wish og eBay indeholder hormonforstyrrende ftalater og kan derfor udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for børn.
Forbrugerrådet Tænk Kemi har testet legetøj for skadelig kemi. Tre af ni testede plastikfigurer fra udenlandske online-butikker havde et for højt indhold af ftalater. Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.
Tre af ni testede produkter indeholder skadelige ftalater
Miljøstyrelsen har modtaget Forbrugerrådets resultater og har risikovurderet produkterne på baggrund af resultaterne.
Tre af de ni produkter viser sig at indeholde skadelige ftalater i så høje koncentrationer, at de kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko for små børn op til tre år ved længere tids påvirkning.
Der er ikke tale om nogen akut risiko, hvis ens børn har leget med legetøjet.
Det drejer sig om følgende produkter (se ovenstående billeder):
- 5 pcs Mixed different animals fra www.wish.com
- Big size 0-3 old baby animal fra www.wish.com
- Color elephant fra www.ebay.com.
Har man købt nogle af de tre produkter fra Wish eller eBay, anbefaler Miljøstyrelsen, at man skiller sig af med dem i henhold til de lokale affaldsregler.
Visse ftalater er hormonforstyrrende og dermed farlige
Ftalater er en gruppe af stoffer, der primært anvendes til at gøre plasttypen PVC blød. Nogle ftalater har vist sig at være hormonforstyrrende, mens andre ftalater ikke er problematiske.
De fundne ftalater i de tre produkter tilhører de problematiske ftalater.
Plastikfigurerne er blevet forhandlet i udenlandske online-butikker, men salget blev angiveligt stoppet på baggrund af Forbrugerrådets testresultater.
Miljøstyrelsen indberetter de nævnte produkter til det fælleseuropæiske varslingssystem RAPEX, hvor andre EU-lande bliver varslet om, at produkterne kan udgøre en sundhedsrisiko for børn.
Hvad gør man, hvis ens børn har det farlige legetøj?
Har man noget af det nævnte legetøj, er det vigtigste at sørge for at skille sig af med produkterne.
»Man skal ikke lade sine børn lege med det her legetøj, for koncentrationerne af de skadelige stoffer kan udgøre en alvorlig sundhedsrisiko ved længere tids påvirkning,« fortæller funktionsleder i Miljøstyrelsen Elisabeth Paludan og fortsætter:
»Hvis ens børn allerede har leget med produkterne, skal man dog ikke gå i panik. Der er ikke nogen akut sundhedsrisiko og eventuelle skadevirkninger opstår først, hvis man er i kontakt med stofferne over en længere periode.«
Elisabeth Paludan påpeger samtidig, at man som forbruger generelt kan have tillid til, at legetøj købt i danske forretninger og online-butikker er sikkert.
»Vi udfører løbende stikprøveundersøgelser af legetøj, og det er heldigvis kun sjældent, at vi finder problematiske produkter,« slår hun fast.
Øverst: Legetøj fra Wish og eBay. (Foto: Miljøstyrelsen). PM/rk.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.