Zand.News – »Jeg er rigtig glad for donationen til projektet. Vi skal se på, om forebyggende antibiotika før hver hæmodialysebehandling kan give færre livstruende infektioner og dermed færre indlæggelser,« siger professor Niels Eske Bruun på Sjællands Universitetshospital.
Niels Eske Bruun, overlæge og professor på Sjællands Universitetshospital, får 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, om forebyggende antibiotika kan give færre infektioner og dermed større overlevelse for patienter i hæmodialyse.
Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Markant øget risiko for at få alvorlige infektioner
Hæmodialyse er en behandlingsform, hvor man renser blodet for affaldsstoffer og overflødig væske ved hjælp af en dialysemaskine og et plastikrør, også kaldet dialysekateter.
»Det er livsnødvendigt at starte dialysebehandling for patienter med svær nedsat nyrefunktion, men de patienter har desværre også en markant øget risiko for at få alvorlige infektioner, dels fordi de har et svækket immunforsvar, og dels fordi der kan samle sig mange bakterier i dialysekateteret,« siger Niels Eske Bruun.
Hvis bakterierne først kommer ind i blodet, kan de give blodforgiftning, som i sig selv kan være meget alvorligt. I værste fald kan infektionen sprede sig til andre organer, for eksempel hjertet, hvilket er en livstruende tilstand.
Forskningsprojektet er et nationalt samarbejde mellem nyreafdelinger, hjerteafdelinger, infektionsmedicinske afdelinger og mikrobiologiske afdelinger i hele Danmark samt Statens Serum Institut. 800 patienter skal indgå i projektet, som løber over 4,5 år og er støttet af Novo Nordisk Fonden med 10 millioner kroner.
»Jeg er rigtig glad for donationen til projektet. Vi skal se på, om forebyggende antibiotika før hver hæmodialysebehandling kan give færre livstruende infektioner og dermed færre indlæggelser,« siger Niels Eske Bruun og fortsætter:
»Er det tilfældet, så vil det kunne give øget livskvalitet for patienterne og i bedste fald også forlænge deres liv. Resultaterne har potentiale til at ændre den fremtidige dialysebehandling i Danmark og udlandet.«
Ved hjælp af avancerede molekylærbiologiske metoder vil forskerne også undersøge, om bakterierne i blodet stammer fra patientens egen næse-og mundhule, fra patientens hudflora, eller om bakterierne kommer udefra.
Øverst: Niels Eske Bruun er overlæge og professor på Sjællands Universitetshospital. (Foto: Region Sjælland). PM/rk.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.