Zand.News – »Lægen er ikke gået efter helbredsoplysninger, men har brugt patientjournalen som en form for Krak for at finde fulde navn, cpr og adresser på borgere, hvilket er strengt ulovligt. Vi vil nu sammen i de to regioner se på, om man teknisk kan udvide de eksisterende algoritmer, så de også fanger dette søgemønster fremad,« lyder det fra Region Sjælland og Region Hovedstaden.
Flere tusinde borgere har desværre været ofre for en læge, som på ulovlig vis har kigget i deres personoplysninger via den elektroniske patientjournal. Lægen er blevet politianmeldt og udelukket fra ansættelse i både Region Hovedstaden og Region Sjælland, indtil en grundig undersøgelse af sagen er afsluttet. Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.
Kort resume skrevet af kunstig intelligens (AI): En læge har over flere år ulovligt brugt patientjournaler til at finde navne, cpr-numre og adresser på borgere – uden behandlingsrelation. Overtrædelsen blev opdaget, da flere kvinder så uregelmæssige opslag i deres journal via sundhed.dk. Lægen er nu politianmeldt og udelukket fra ansættelse i Region Sjælland og Region Hovedstaden, som fortsat undersøger sagen. Flere tusinde borgere er potentielt berørt og vil modtage besked i e-Boks. Regionen overvejer at opdatere systemernes algoritmer, så lignende misbrug kan opdages fremover. Sagen er også indberettet til Datatilsynet og Styrelsen for Patientsikkerhed.
Misbrugte sin adgang til flere tusinde oplysninger
Region Hovedstaden og Region Sjælland har over en årrække haft en læge ansat, som har misbrugt sin betroede adgang til flere tusinde borgeres personlige oplysninger.
»Vi beklager dybt, at rigtig mange borgere har været udsat for, at en læge har handlet ulovligt og uetisk ved at misbruge den adgang, vedkommende har haft til borgeres oplysninger. Det er både ulovligt og helt uacceptabelt,« siger Mette Harbo, direktør i Center for IT og Medicoteknologi (CIMT) i Region Hovedstaden.
Berørte borgere kontaktes automatisk af regionen
De ulovlige opslag blev opdaget af kvinder, som via deres log på sundhed.dk kunne se, at en læge havde kigget i deres journal, uden at de kunne genkende nogen relevant behandlingsrelation til vedkommende. Det gjorde dem mistænksomme, og de henvendte sig til henholdsvis Region Sjælland og Region Hovedstaden med deres mistanke.
Regionerne har efterfølgende undersøgt den pågældende læges adfærd via logningssystemerne og har indtil videre konstateret flere tusinde ulovlige opslag. Undersøgelsen af lægens færden i borgernes journaler er endnu ikke fuldført.
Regionerne går meget grundigt til værks af hensyn til de borgere, der kan være berørt. Sagen er anmeldt til Datatilsynet, indberettet til Styrelsen for Patientsikkerhed og er anmeldt til politiet i begge regioner. Mens regionerne undersøger sagen, er lægen udelukket fra ansættelse.
»De berørte borgere, hvis privatliv er blevet krænket, vil få direkte besked via et brev i e-Boks, i takt med at undersøgelsen afdækker de konkrete tilfælde. Her vil der også fremgå en vejledning i, hvilke klagemuligheder der er, ligesom regionerne stiller sig til rådighed for at hjælpe borgerne med spørgsmål,« siger Jan Kold, som er direktør i Koncern Digitalisering i Region Sjælland.
Lægen brugte patientjournalen som Kraks vejviser
Lægen har foretaget de ulovlige opslag over en årrække, og desværre har regionernes automatiske logning af opslag i journaler ikke fanget den ulovlige adfærd.
»Dels er der sket en beklagelig fejl i logopfølgningen, så hospitalerne ikke har fået en advarsel om den konkrete læge. Samtidig er denne form for misbrug af patientjournalen ny. Lægen er ikke gået efter helbredsoplysninger, men har brugt patientjournalen som en form for Krak for at finde fulde navn, cpr og adresser på borgere, hvilket er strengt ulovligt. Vi vil nu sammen i de to regioner se på, om man teknisk kan udvide de eksisterende algoritmer, så de også fanger dette søgemønster fremad,« forklarer Mette Harbo.
Alle berørte borgere vil i løbet af de næste par uger blive kontaktet direkte. Hvis man er utryg, eller mistænker at have været udsat for uberettigede opslag, kan man gå på sundhed.dk/borger/min-side/min-log/min-log.
Er du berørt af sagen med uberettigede opslag i en række patientjournaler, eller har du mistanke om det, kan du fra i dag den 10. april kontakte Region Sjællands hotline på 5651 9000 fra klokken 8 til 16 alle hverdage.
Øverst: Genrefoto. (Foto: Koumaru / iStock). PM/roke.
This article is published by Zand.News. Copyright © Zand Media, Denmark (EU), tel. +45 7174 1448.